Syddjurs går ikke kolde på motocrossbaner

Der er fortsat liv i crossaktiviteten i Syddjurs Ungdomsskoleregi. Måske ikke som i fordums dage, men der er alligevel pænt over 30 børn og unge på medlemslisten sekunderet af flere fædre, som husker deres glæde ved at dreje i gashåndtaget i de unge år, og nu giver erfaringerne videre.

Artiklens øverste billede
Borgmester Michael Stegger Jensen hyldede den mangeårige crossleder, Niels ’Crossboss’ Mikkelsen, forud for lørdagens jubilæumsløb på Petersmindebanen. Fotos: Lars Norman Thomsen

Borgmester Michael Stegger Jensen (S) har i sine børne- og ungdomsår været mere til fodbold end motocross. Kommunens førstemand havde dog en fætter. René Kristensen, som hørte til de hurtigste i mange år, da han var en aktiv del af Midtdjurs Crossklub for efterhånden 20-25 år siden.

Det kunne borgmesteren fortælle i sin jubilæumstale til de mange fremmødte på Petersmindebanen på Frellingvej ved Kolind sidste lørdag, hvor mange kendte ansigter fra storhedstiden i Midtdjurs Crossklub var mødt op for at være med til at fejre banens 40 års jubilæum, der grundet corona ikke kunne holdes i jubilæumsåret 2021.

Blandt gæsterne så man den forhenværende rallydanmarksmester Jørgen Pilgaard, Ryomgård, der startede på den tohjulede. Pilgaard, der nu coacher sønnen Casper Pilgaard og dennes aktiviteter i motorsporten, bidrog til jubilæet med en billedserie fra tiden i Midtdjurs Crossklub.

Den og mange kopier af avisartikler fra især de første tyve år kunne nærstuderes i klubhuset, hvor forældre passede kiosken.

Andre forældre, fædre og mødre, var i sving i ryttergården, hvor biler, trailere og autocampere holdt parkeret. De gæstende klubber havde sædvanen tro været tidligt oppe for at nå at få en plads i Petersmindeskoven, før starten gik til træningsløbene.

Syddjurs Kommune har hele to motocrossbaner og kun med få kilometers afstand. Det er et særsyn i Danmark.

Frank Thomsen, viceskoleleder i Syddjurs Ungdomsskole.

To baner i Syddjurs

»Syddjurs Kommune har hele to motocrossbaner og kun med få kilometers afstand. Det er et særsyn i Danmark,« konstaterede viceskoleleder i Syddjurs Ungdomsskole, Frank Thomsen, som er den administrative kraft bag crossaktiviteten.

Den anden bane ligger langt fra alfarvej i et kuperet terræn ved Rostved skærmet af høje træer.

»Vi er kommet op på pænt over 30 medlemmer, og flere forældre, der selv kørte cross i deres unge dage, har engageret sig flot, fordi deres børn nu selv er aktive. Fremtiden tegner fin,« lyder det optimistisk fra Frank Thomsen.

Startsnoren ligger ned, fordi deltagerne venter på at blive sendt afsted på et træningsomgange, før det for alvor gik løs i Petersmindeskoven i lørdags.


Tidligere storkørere som Rune Grouleff, Thomas Helbo og Philip Gerstrøm hører til kredsen af forældre og støtter. De var også omklædte i lørdags og skulle selv i ilden senere på dagen.

Der er 60.000 kommunale kroner at gøre godt med til crossaktiviteten på Ungdomsskolens budget. Hertil kommer løn til den ikoniske Niels ’Crossboss’ Mikkelsen, der blev indrulleret i den daværende Rønde Ungdomsskole i 1981 med et formål: Få unge brushaner og fartglade piger til at bruge deres hang til benzin på en fornuftig måde.

Efter sigende er han ikke gået hjem siden dengang. Han har passeret de 70, men har ingen planer om at stoppe.

Hyldest til Crossboss

Petersmindebanen og crossaktiviteteten har fyldt meget i avisernes spalter gennem de over 40 år.


Syddjurs Crossklub er en fusion af de tidligere Rønde- og Midtdjurs-crossklubber. Et barn af kommunesammenlægningen i 2007.

Medlemmerne kører turneringscross under Ungdomsringens landsdækkende crossturnering, kaldet LUKS. Her må der køres på maskiner op til 125 ccm.

En ivrig og travl løbsleder, Niels ’Crossboss’ Mikkelsen, blev hyldet af borgmesteren med pokal og gaver, før han skyndsomt selv tog ordet og lige kridtede banen af for dagens program overfor de lydhøre fremmødte.

Reporteren er ikke kommet på Petersmindebanen i en årrække, men glædede sig over, at det meste lignede sig selv: Engagementet, larmen, det hektiske miljø i ryttergården, fædre og sønner i dialog, mødre med mindre søskende ved hånden eller på armen, en kø af biler fra Frellingvej og ind til banen, de gulklædte flagfolk på banen og startsnoren ved indgangen til banen, det kuperede terræn med masser af sving og muligheder for at overhale - you named it.

Borgmester Michael Stegger Jensen havde både små og store i sin hule hånd, da han kaldte til samling og lige ridsede mange minder fra de over 40 år op for de fremmødte.


Han huskede tilbage til dengang, hvor banen konstant var i overskrifterne, fordi emsige miljøfolk og milimeterdemokratiske politikere nærmest havde gjort det til en vane at se sig sure på banen, fordi fleksibilitet, forståelse og glæde over en aktivitet, der samlede mange såkaldt ’uregerlig’ hvalpe og fædre mange dage i ugen, ikke stod på deres dagsorden.

Sådan er det heldigvis ikke i dag. Petersmindebanen gennemgår jævnligt et miljøtilsyn, og der har intet omsiggribende alvorligt været at bemærke.

»Det blev ved miljøtilsynet i 2017 bemærket, at dæk, på og uden for banen, er ved at blive begravet af jord. Dækkene tjener hermed intet formål for banens sikkerhed og skal derfor fjernes eller etableres så de fungerer i forhold til banesikkerheden. Derudover var der henkastet affald bag banen mod øst, som bl.a. bestod af to tomme tønder og poser mm. Dette skal samles op og bortskaffes eller opbevares på forsvarlig vis,« kan man læse i rapporten fra 2017.

Tomme tønder buldrer mest, kunne man sige til fortidens kritikere.

Lad være med at hænge jer i hverdagens små problemer, så bliver livets store spørgsmål meget lettere at forholde sig til, kunne man også sige for nu at være skarp.

Efter to timer i sommersolen på Petersmindebanen på en augustlørdag, kunne Deres udsendte køre hjem igen med visheden om, at crossaktiviteten fortsat lever 41 år efter, at daværende crossleder Søren Gerstrøm med arkitektonisk snilde, masser af knofedt og arbejdstimer anlagde banen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.