Banen kridtet op til nye master på Morfar Park

IF Aadalen skal selv bidrage med 25 procent af prisen på nye master til klubbens stadionanlæg i Lime. Det er meldingen fra Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget.

Artiklens øverste billede
Der er gang i sagerne og sang i gaderne, når der bliver træner i IF Ådalen. Nu er det lige før, at opførelsen af et nyt lysanlæg begynder på Morfar Park. Foto: Lars Norman Thomsen

IF Ådalen er tæt på at kunne begynde opførelsen af et nyt lysanlæg på fodboldanlægget i Lime, populært kaldet Morfar Park, til erstatning for det nuværende fra 1979, hvor den første aflevering blev slået på banerne.

Det er en kendsgerning efter, at Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget på sit seneste udvalgsmøde besluttede at bevilge 75 procent af udgifterne til lysmaster, hvis IF Ådalen selv står for indhentning af tilbud og opstilling.

Vi er også i fuld gang med at søge fonde, og mig bekendt har vi allerede fået et positivt svar tilbage mundtligt fra en fond, der tidligere velvilligt har støttet os.

Lasse Dahl Sørensen, IF Ådalen

Det eksisterende lysanlæg har aftjent sine værnepligt og mere til. Kvaliteten er på et niveau, hvor en moderne cykellygte vil være bedre.

Det fremgår af en rapport fra et rådgivende ingeniørfirma over masternes tilstand, som IF Ådalen selv tog initiativ til at få lavet.

Seks nye master koster 477.300 kroner eks. moms at få opstillet, ifølge et tilbud, som IF Ådalen har indhentet hos en entreprenør.

Beløbet var ikke indeholdt i IF Ådalens budget for et nyt lysanlæg, som politikerne tidligere har taget stilling til og reageret positivt på.

Politikernes beslutning betyder, at IF Ådalen i første omgang sammen med folk fra kommunens embedsværk skal afsøge markedet for billigere løsninger, men uanset er Lime-Skørring klubben sikret kommunal rygdækning for de 75 procent af udgiften. I det aktuelle tilfælde 358.000 kroner. IF Ådalen skal således selv bidrage med 119.000 kroner.

I dialog med kommunen

Ud over prisen på seks lysmaster kommer udgifter til gravearbejde og støbning af fundamenter, som skal udføres af en entreprenør.

IF Ådalens folk står og tripper og vil gerne i gang hurtigst muligt. Derfor er forventningen også, at anlægget kan opføres på Morfar Park i 2022.

Lasse Dahl Sørensen fra IF Ådalens fodboldudvalg er i dialog med Syddjurs Kommune om det praktiske, herunder om det er nødvendigt at ansøge om en byggetilladelse.

»Der vi blevet anbefalet, for der ligger sikkert ikke en gammel byggetilladelse tilbage fra 1979, hvor det nuværende anlæg blev opført,« siger Lasse Dahl Sørensen.

Han og det øvrige udvalg, der i mere end to år har arbejdet med projektet, vil afsøge markedet for flere tilbud på master og det arbejde, der følger.

»Vi er naturligvis interesseret i, at vi kan gøre det til en fordelagtig pris, fordi vi selv skal levere de sidste 25 procent af anlægssummen.«

»Vi er også i fuld gang med at søge fonde, og mig bekendt har vi allerede fået et positivt svar tilbage mundtligt fra en fond, der tidligere velvilligt har støttet os. Vi er blevet så utålmodige, at vi forventer at gå i gang snarest, så vi kan være klar, når det snart bliver nødvendigt at træne under lys,« siger Lasse Dahl Sørensen.

Også master til Pindstrup

Også masterne på træningsbanen i Pindstrup har aftjent deres værnepligt. Derfor er Viking Pindstrup også stillet i udsigt, at der er kommunal økonomi til også her at kunne dække 75 procent af investeringen i nye master.

Ebeltoft IF Fodbold har i forbindelse med sin ansøgning til puljen i 2021 budgetteret med indkøb af master.

Stor politisk forståelse

Lysanlæg har været på den kommunale dagsorden i tre år.

Der blev handlet hurtigt politisk i sommeren 2019 på en samlet henvendelse fra hovedparten af fodboldklubberne i Syddjurs om, at det var tvingende nødvendigt at få kigget på en række lysanlæg på de kommunale stadions.

Flere lysanlæg var udtjente og lignede noget fra Østtysklands storhedstid.

Ved budgetforhandlingerne i 2019 enedes det tidligere Syddjurs Byråd derfor om at afsætte 1.5 mio. kroner til renovering af de udtjente lysanlæg.

De afsatte 1.5 mio. kroner blev fordelt med 500.000 kroner årligt på budgetterne i 2021, 2022 og 2023.

Udvalget for plan, udvikling og kultur (PUK-udvalget) besluttede på udvalgsmødet 9. september 2020, at de afsatte midler skulle samles i en pulje som kommunens fodboldklubber fik mulighed for at søge med deadline 2. januar 2021.

 • Følgende klubber blev tilgodeset i 1. runde:

  • Ebeltoft IF Fodbold på 295.313 kr. (2021) (incl. master)
  • Mørke IF Fodbold på 88.750 kr. (2021) (nuværende master brugbare)
  • IF Ådalen Fodbold 243.656 kr. (2022) (eks. master)
  • IF Midtdjurs Fodbold på 58.423 kr. (2022) (nuværende master brugbare)

  I alt 686.142 kroner.

  Et beløb, der siden er vokset til 757.848 kroner. Det skyldes et par såkaldte administrative ekstrabevillinger til IF Midtdjurs og IF Ådalen som en naturlig konsekvens af prisstigninger undervejs i forløbet, men kravet til egenfinansieringen på 25 procent er der ikke pillet ved.

  Indtil videre er det imidlertid kun Mørke IF og IF Midtdjurs, der er i mål med deres anlæg. Ebeltoft IF kæmper fortsat bravt med at få økonomien til at spille.

Penge til Mols og Pindstrup

1. maj 2022 kunne de klubber, der ikke var klar i første ansøgningsrunde, så fremsende deres ønsker.

Det benyttede IF Mols og IF Viking sig af.

De to foreninger blev på junimødet i Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget, der har den afgåede fodboldformand hos Ebeltoft IF, Heine Skovbak Iversen som formand, tilgodeset således:

 • IF Mols: 327.750 kr. svarende til 75 % af udgiften. (incl. master)
 • IF Viking: 101.250 kr., svarende til 75 % af udgiften. (eks. master)

IF Mols havde allerede i første runde søgt om et kommunalt tilskud på hele 610.313 kr. Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur sagde dengang ja til at afsætte midler til lysanlægget på Mols i 2023, men udvalgte forlangte allerførst at få projektet genberegnet, fordi det prismæssigt stak helt af sammenlignet med de øvrige lysanlæg.

IF Mols havde indhentet et tilbud på et 125 lux anlæg med 6 stk. 18 meter master med 10 stk. projektører. Lyset kan dæmpes efter behov, og der kan aflæses driftstimer, samt styring med smartphone.

Den høje pris på Mols skyldes, at der i forbindelse med etableringen af Knudepunktet i Knebel, som ved første spadestik i efteråret 2021 blev omdøbt til Molsværket, er nødvendigt at fjerne klubbens eksisterende gamle lysanlæg, fordi træningsbanen skal drejes 90 grader.

I projektet Knudepunktet (nu Molsværket) var der ikke afsat penge til formålet, og derfor søgte IF Mols ganske enkelt om tilskud til at opføre et spritnyt lysanlæg.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.