I Ådalen går de aldrig kolde på at være der for hinanden

Dame- og herrespillere uanset niveau og alder har fundet en fælles melodi langt ude mod vest i Lime og Skørring, hvor de nok vil vinde fodboldkampe, men også nyder det for- og efterspil, der altid er i en forening, hvor sammeholdet er det stærkeste hold.

Artiklens øverste billede
Ådalenikonet Jan Espensen (th.) sammen med holdleder for førsteholdet Kaj Vinther Sørensen foran en stor spilletrup på en varm træningsaftenpå Morfar Park. Fotos: Lars Norman Thomsen

Dukker man op på en varm sommeraften på Morfar Park i Lime, er det et herligt syn som møder en passioneret fodboldelsker, der nu nøjes med at kigge på fra sidelinjen.

Hjerteligheden er stor, og der bliver klasket næver sammen og hilst på bekendte fra fodboldfortiden som Kieren Jon Boyling og Rasmus Banke.

Sidstnævnte styrer nu klubhuset på Morfar Park og har ifølge eget udsagn ikke længere fysikken til at trille med den runde andet end hjemme i haven i Søby.

På Morfar Park træner kvinder og mænd ved siden af hinanden, og ofte også sammen, hvis trænerne bliver enige om, at det vil være fint i aften, fordi træningsøvelserne kan køres som stationstræning, hvor alle, uanset niveau, sagtens kan indpasses og får noget ud af det.

Alle respekteres

»Her er der ikke forskel på, om du spiller på første- eller tredjeholdet eller er ny damespiller, og det har jeg sådan set aldrig oplevet i den tid, hvor jeg har været en aktiv del af klubben,« siger Kåre Brøgger Sørensen.

Det har han i mange sæsoner.

»Der er ikke forskel på, hvem der klæder om sammen med hvem, og alle er også velkommen til en øl eller to i omklædningsrummet, når vi har trænet eller spillet kampe. Tredje halvleg efter en kamp har altid varet noget længere end selve kampen,« smiler energibundtet Kåre Brøgger Sørensen, som i en periode har kombineret tjansen som både ledende figur på førsteholdets midtbane og rollen som assistenttræner.

Nu nøjes han med at spille lidt på aftægt på oldboysholdet, men han kommer gerne på Morfar Park, når tiden tillader det, og hvis der bliver kaldet fra førsteholdet, så vær spids på, at han dukker op.

Han er født ind i klubben, hvor hans far Anders ’Mao’ Sørensen i en periode i slutningen af 1970’erne og starten af 1980’erne var træner i IF Ådalen.

I en periode i de unge år spillede Kåre Brøgger Sørensen ungdomsfodbold i Hornslet, fordi der ikke kunne stampes et 11-mandshold op i hans årgang, men han lod aldrig nogen i tvivl om, at han nok skulle vende hjem.

I Ådalen vil vi gøre alt for at vinde hver eneste kamp, men vi er ikke afhængige af resultaterne på den måde, at hvis vi taber, så er fanden løs og spillere overvejer, om de skal skifte klub.

Lasse Dahl Sørensen, Fodboldudvalget i IF Ådalen

Ikonet Espensen

»Kåre var i høj grad med til, at vi fik vendt skuden for godt en ti år siden, hvor seniortruppen var i forfald efter en række gode sæsoner med dygtige og skiftende trænere, hvor vi også nåede i Serie 2,« husker Ådalenikonet Jan Espensen, selv mangeårig spiller og træner i klubben. Han kan historien i søvne tilbage til starten af 1970’erne.

I dag er Jan Espensen ikke involveret i hverken trænergerningen eller fodboldudvalget, men han ved alligevel alt om, hvad der foregår på Morfar Park, og han skal nok lade høre fra sig, hvis det han ser og hører ikke falder i hans smag.

Det var således også ham, der stillede sig i spidsen, da det så virkelig slemt ud, og et sølle seniorhold i Serie 5 var, hvad der var spillere til, og det endda kun med lidt godt vilje.

»Det så skidt ud, men med gode menneskers hjælp lykkedes det at få genskabt træningskulturen og sammenholdet i klubben. Der gik ikke længe, før vi kunne mønstre tre seniorhold og begyndte at rykke fremad i rækkerne, og den kurs er vi ikke afveget fra siden,« siger en stolt Jan Espensen.

Jan Espensen tilhører den skole, hvor man som seriespiller vægter fællesskabet og holdet højere end personlige interesser og gøremål.

Spiller man fodbold, så skal der som minimum en begravelse til for, at afbud tolereres.

Han er en af de herlige typer, som der er alt for få af i nutidens lokalfodbold. Folk, der ikke kender ham, vil tro han er bindegal, men han er blot vedholdende, og tager ikke et »nej« for et nej, men mere en indgang til at få et »ja«, hvis argumenterne er i orden.

Jan Espensen accepterer aldrig, at telefonen ikke bliver taget. Han ringer hjertens gerne 65 gange for at få forbindelse til den spiller, som han skal have fat i.

45 til træning

Det er ikke et sjældent syn, at der render i omegnen af 45 damer og herrer rundt på anlægget mandag og onsdag.

Dameafdelingen er nemlig også vokset støt i de senere år.

Det startede med et syvmandshold, men nu stiller Ådalen hold i Serie 2 med 14 spillere på holdkortet.

Et andet Ådalenikon, Kasper ’Loz’ Jensen, også kaldet ’Den røde baron’, er træner. Den fortsat hovedstødsstærke ’Loz’ har taget damerne med storm, og truppen bliver løbende flere.

»Vi er vel oppe på 24 damespillere nu, og der er kommet spillere til udefra, fordi de har hørt, at vi er mange til træning og har det sjovt sammen socialt herude,« siger Kasper ’Loz’ Jensen.

På resultatsiden kan cheftræneren aflæse, at der er grøde i foretagendet. Dameholdet kan nu sagtens spille med og mere til, så en oprykning til Serie 1 i løbet af en sæson eller to slet ikke er urealistisk.

Sportslig succes kan måles på mange måder. I IF Ådalen er de tilfredse, hvis de oplever en sæson med flere vundne end tabte kampe. Det er aldeles godkendt.

»I Ådalen vil vi gøre alt for at vinde hver eneste kamp, men vi er ikke afhængige af resultaterne på den måde, at hvis vi taber, så er fanden løs og spillere overvejer, om de skal skifte klub. Sådan er det overhovedet ikke,« lyder det fra Lasse Dahl Sørensen.

Han er tidligere seniortræner i klubben spottet af Jan Espensen, der havde set, hvor godt Lasse Dahl Sørensen gik i spænd med de unge mennesker på Ådalsskolen, hvor han er lærer.

Da Espensen ringede, var der ingen vej tilbage. Heller ikke selvom Lasse Dahl Sørensen egentlig var engageret i sin barndomsklub, Nielstrup-Voldum IF.

Nu sidder han i Ådalens fodboldudvalg. Også efter, at Jan Espensen bad ham om det.

Der er plads til alle på træningsbanen i Ådalen uanset niveau. Det samme i omklædningsrummet.


Så er der buffet

Jan Espensens søn, Mads Klinke Espensen, har taget over efter faderen på forskellige områder i klubben. Tillige er han en sand tryllekunstner i et køkken og som oftest ham, der herfra bidrager til fællesskabet til sociale arrangementer.

Her er der ikke forskel på, om du spiller på første- eller tredjeholdet eller er ny damespiller, og det har jeg sådan set aldrig oplevet i den tid, hvor jeg har været en aktiv del af klubben.

Kaare Brøgger Sørensen, mangeårig spiller og trænerassistent i IF Ådalen

Mads Klinke Espensen er selv en glimrende fodboldspiller med et stort potentiale, og han lyser op på en træningsaften sammen med kaptajnen på førsteholdet, Thomas ’Thunderboots’ Høegh Mikkelsen, som fluks falder i øjnene.

Kaptajnen er ikke en feltherre i klassisk forstand, men han spiller med en naturlig autoritet og et overblik, der sagtens ville kunne bringe ham et par rækker eller tre op, hvis det var hans ambitioner, men han bliver, hvor han er. Hyggen og sammenholdet i Ådalen betyder langt mere end fodboldspil på et højere niveau end Serie 3 for Thomas ’Thunderboots’ Høegh Mikkelsen.

Forleden kunne man læse på seniorafdelingens Facebookprofil, at der efter træningen var linet op med aftensmad i form af en velkomponeret buffet uden for klubhuset. Man gætter nok ikke forkert, hvis Espensen Junior havde rørt rundt i gryderne.

Atter et eksempel på, hvor lidt der egentlig skal til at sparke gang i og vedligeholde et fællesskab.


Nikolaj 'Rambo' Voldby i grønt er en type, der altid giver sig på træningsbanen og er en del af klubkulturen i Ådalen.


»Mange af vores spillere bor i Aarhus og nogle i Randers, men de kører gerne til Lime, og så tager de kammerater med, som bliver hængende herude,« bemærker klubbens tidligere kaptajn Morten Hansen, der sidder med omkring bordet i klubhuset sammen med Henrik Hauberg, som også i tidligere tider var med til at lime seniorafdelingen sammen til noget godt.

Vi er oppe på 24 damespillere nu, og der er kommet spillere til udefra, fordi de har hørt, at vi er mange til træning og har det sjovt sammen socialt herude.

Kasper 'Loz' Jensen, dameseniortræner

Tre kampe i rap

Når muligheden byder sig, og det gjorde den forleden, kan man opleve en eftermiddag på Morfar Park, hvor første- og andetholdet hos herrerne i henholdsvis Serie 3 og Serie 5, og damerne i Serie 2 er ilden.

Tre kampe i rap på en lørdag, hvor man ser hinanden spille og sikkert slutter festligt af, er yderligere guf til det klubliv, som er skabt i Ådalen.

Det så skidt ud, men med gode menneskers hjælp lykkedes det at få genskabt træningskulturen og sammenholdet i klubben.

Jan Espensen, Ådalenikon

Selvfølgelig oplever de også sene afbud i Ådalen fra spillere, der lige havde glemt, at han eller hun skulle noget andet, og de har ingen større ungdomsafdeling.

Derfor er fødekæden ikke synlig, som i større klubber, men de ungdomsspillere, der må spille 11-mandsfodbold i naboklubberne, vender for det meste tilbage, når de når deres senioralder.

De er heller ikke verdensmestre i Ådalen i spillet til to mål på en træningsaften, men energiniveauet er højt, og der er ingen konger, som slår op i banen, hvis ikke lige en aflevering falder rigtigt eller en dribling mislykkes.

»Kom nu igen«, »Godt det der» og »Glimrende Frede« lyder det opmuntrende.

I en tid, hvor seniorfodbolden på serieplan er i krise, melder de hus forbi ude vestpå i Syddjurs.

Måske, det var en tanke værd, når idrætspolitikerne i Syddjurs om ikke så længe inviterer foreningslivet til komsammen for at diskutere idrætspolitik at giver stemme til IF Ådalen.

Blot et forslag, der hermed er givet videre.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.