Fodbold gør drenge til mænd og mænd til drenge

Dårlige knæ og slidgigt i ryggen er ikke en undskyldning for superveteraner for hvem 1-2 ugentlige fodboldtræninger fortsat er balsam for krop og sjæl. Det kan de skrive under på i Hornslet og Ebeltoft.

Artiklens øverste billede
Holdet fra Ebeltoft med Jørgen Brøgger i forreste række yderst th. Foto: Lars Norman Thomsen

»Kigger du ikke til Hornslet mandag aften. Her har vi aftalt en kamp mod Hornslet IF,« lød det i telefonen fra tidligere byrådsmedlem og udvalgsformand for skole- og børneområdet i Syddjurs, Jørgen Brøgger, 76.

Landmanden og politikeren fra Attrup er fortsat still going strong og fast inventar, når der hver onsdag året rundt er fodboldtræning for superveteraner for banerne ved Ebeltoft Idrætscenter.

Det foregår i regi af Ældresagen, og fremmødet er altid så stort, at der kan spilles til to mål, fortæller Peter Tvorup, der har en fortid hos Told & Skat og før det været skattechef i den daværende Ebeltoft Kommune.

»Vi træner ude det meste af året, men i vinterperioden træner vi indendørs i Ebeltoft Idrætscenter,« fortæller Peter Tvorup.

»Alle kan være med, uanset fodboldmæssige og fysiske forudsætninger. Det er bare at dukke op til onsdagstræningen klokken 14-15.30.«

Hornslet mandskabet med Steen Thisted som holdleder i civilt antræk i bagerste række og Kjeld Krogsbæk Jensen yderst tv. i samme række. Foto: Lars Norman Thomsen


Som i ungdommens vår

Hos hjemmeholdet Hornslet er Steen Thisted holdleder. Et knæ, der gør knuder forhindrer den tidligere topscorer i Vorup FB at være med, så i stedet styrer den forhenværende Økonomidirektør hos Syddjurs Kommune.

Han var med de fire Djurslandskommuner blev til Syddjurs i 2007. Det var dengang, at det gik op for de ansvarlige, at Syddjurs økonomien ikke var det pureste guld, men tværtimod måtte sættes under administration, fordi man forbrød sig mod Velfærdsministeriets kassekreditregel.

Steen Thisted var dengang lige så klar i spyttet, som han er det, når han en mandag aften sørger for ind- og udskiftninger på Hornslet mandskabet.

»Vi er mellem otte og 16 oldboys, der spiller mandage og torsdage. Knap en uge før skriver jeg rundt for at høre, hvor mange der kommer,« fortæller Steen Thisted.

Hver anden mandag er der bagefter varm mad i hallen.

»Det koster cirka 100 kroner – det dyreste er stegt flæsk og persillesovs.«

Stilen er manden. Jørgen Brøgger lægger an til en indersideaflevering. Foto: Lars Norman Thomsen

Stive ben

Lokalavisens udsendte havde forventet, at han lige ville have set et par håndfulde minutter af den timelange fodboldkamp, men den gode stemning og spillernes ildhu fik ham til at blive til sidste fløjt.

Landets ældste fodboldklub har et motto, der har holdt ved siden klubben blev stiftet i København som Kjøbenhavns Boldklub 26. april 1876

»Vi gør drenge til mænd og mænd til drenge.«

Et bonmot, der meget smukt fortæller, hvorfor fodbold er en livslang passion, hvis man har fået den tidligt ind under huden i de unge år og er blevet fyldt op med gode oplevelser, kammeratskab og svedeture for samme sag.

De gutter, der er på banen denne mandag, spiller stadig fodbold, som var de i deres pure ungdom. De glemme derfor ofte at aflevere bolden til en medspiller i fødderne, men derimod to meter foran ham, fordi de forventer, at han stadig kan løbe i ekspresfart, men det kan han jo ikke længere.

»Tab og vind med samme sind,« gælder ikke. Når kampen kører på de høje nagler, bliver superveteraner til legesyge drenge og hopper ind i fortidens tidslomme.

Flere er plaget af gigt og render rundt på stive ben. Men det afskærer dem ikke fra at trille med den runde.

Det gælder Kjeld Krogsbæk Jensen, tidligere en fantastisk midtbanespiller fra dengang IF Ådalen hed Lime-Skørring. Han er ikke så hurtig som dengang på fødderne, men hans blik for spillet og evne til at suge bolden til sig er fortsat bedre end de flestes.

Ebeltoft mandskabet måtte i pausen erkende, at de var kommet i menneshænder denne mandag aften i Hornslet. Foto: Lars Norman Thomsen

En tand bedre

Hjemmeholdet er lige den tand bedre og hurtigere på de fleste pladser, der berettiger den endelige sejr på 6-1.

Gæsterne fra Ebeltoft, hvor Jørgen Brøgger spiller en solid højre back, har dog også store chancer undervejs, men hjemmeholdets mand i målet er et plankeværk og nærmest umulig at passere.

Hornslet IF har flere topengagerede folk i rækkerne, der har prøvet fodboldlivet i Serie 1.

Jan Aude, konservativ formand for Social- og beskæftigelsesudvalget i Syddjurs og selvstændig erhvervsdrivende, har ikke glemt kunsten at agere angriber, som ved, hvor målet stor.

»Det lærte jeg, da jeg som barn og ung spillede i Kolind-Perstrup, før jeg kom til Hornslet,« smiler han.

Hornslets Bjarne Mandal i forgrunden afslørede, at hans slebne teknik fra de unge år fortsat er intakt. Foto: Lars Norman Thomsen


Brøndbyantræk

Hos Ebeltoft har 83-årige Bent Jensen ingen problemer med at følge med. Han er egentlig københavner med en fodboldfortid i Glostrup IC og nu inkarneret fan af Brøndby.

»Familien har haft sommerhuset i Ebeltoft tæt ved Nøset i mange år, så jeg kendte byen og området godt, før vi valgte at slå os ned herovre,« fortæller Bent Jensen.

»Jeg fik fortalt, at der var fodbold for superveteraner om onsdagen og dukkede op til en træning. Siden har jeg været fast med, og jeg nyder at få noget motion.«

Fodbolden er godt for konditionen, mavens størrelse og så bliver lårmusklerne pænt store.

Tab og vind

Hornslet spillerne undlod at juble stort, da kampen var slut. Der var ingen hånende bemærkninger overhovedet.

Hos Ebeltoft anerkendte man at have været oppe mod en stærk og kompetent modstander, og spillerne kunne drage hjem mod det østlige Syddjurs uden at skulle bruge morgendagen på at fordøje nederlaget, som de sikkert skulle, da de var yngre.

Den obligatoriske kolde øl efter kampen er den perfekte nedvarmning, og allerede onsdag og torsdag er der træning igen.

Så bliver drengen inde i samtlige sluppet løs igen, når der bliver kæmpet om bolden, afleveret, afsluttet og forsvaret.

Det fysiske element ved spillet har disse superveteraner ikke glemt. Det afslørede mange sekvenser i fodboldkampen.

»Tab og vind med samme sind,« gælder ikke. Når kampen kører på de høje nagler, bliver superveteraner til legesyge drenge og hopper ind i fortidens tidslomme.

Tak for kampen.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.