Grenaa IF viser vejen - men ellers glimrer klubberne ved deres fravær
Djurslands Dommerklubs formand Poul Johan Christensen kommer nu med et sidste nødråb til de lokale fodboldafdelinger inden sæsonstarten for serie- og ungdomsfodbolden.
Formand for Djurslands Dommerklub, Poul Johan Christensen, Hornslet, tog optimistisk hjem fra det nyligt afviklede fyraftensmøde i Rønde Idrætscenter i samarbejde med DBU Jylland og Lokalaviserne, hvor en række af de lokale klubber var repræsenteret med en eller flere repræsentanter.
Mødets formål var at diskutere manglen på fodbolddommere på Djursland, der bliver mere og mere udtalt, og forstærkes yderligere de kommende år.
Bedres situationen ikke, kommer de lokale klubber til selv at måtte skaffe trænere og ledere til at dømme ungdomskampe og i værste fald seniorkampe. Det kan også blive svært at stille linjedommere til rådighed i de rækker, hvor det normalt er en trio som leder kampene.
Tillige bliver udgiften til de dommere, der rent faktisk kommer til Nørager, Vivild, Ryomgård eller Rønde meget højere, fordi DBU, der står for påsætningen af dommere, tvinges til at sende dommere til kampe på Djursland fra byer, der ligger et pænt stykke væk.
Nul tilmeldte
Til et planlagt informationsmøde i Kolind+ onsdag 8. marts, hvor klubberne både kan sende repræsentanter fra bestyrelsen og potentielle dommerkandidater, er der dagen før tilmeldt siger og skriver nul som i nul.
Poul Johan Christensen er normalt en besindig mand, men han er meget skuffet over, at klubberne efter fyraftensmødet i sidste måned, hvor de fremmødte udtrykte forståelse og vilje til at medvirke til at løse problemet, ikke har meldt tilbage overhovedet.
»Et citat fra en tidligere fransk præsident rinder mig i hu. Han udtalte noget i retning af: »Optimisme er jo en følelse, som kan dementeres af kendsgerninger,« og det er, hvad jeg oplever,« siger Poul Johan Christensen.
»Jeg har stor forståelse for, at frivillige ledere med et arbejdsliv ved siden af det frivillige arbejde i klubben, også kun har 24 timer til rådighed i døgnet, men jeg vil alligevel tillade mig at komme med en lille appel: Det er af stor betydning, at vi får samlet 12- 15 deltagere til vores planlagte dommerkursus i Kolind+ senere på måneden.«
Grenaa viser vejen
Ved fyraftensmødet i februar udtalte Grenaa IFs fodboldformand, Frederik Nicolajsen, at det nu meget synlige dommerproblem på Djursland, er klubbernes problem.
»Vi er en del af løsningen,« sagde Frederik Nicolajsen ordret.
Som sagt så gjort.
Fodboldformanden skulle ikke bruge mange dage sammen med sin bestyrelse til at få strikket et rekrutteringsprojekt sammen og søsat det internt i Grenaa IF.
Initiativet får mange roser med på vejen fra Poul Johan Christensen, der håber, at Grenaa IFs tilgang kan inspirere andre lokale klubber til at gøre det samme.
»Stor tak til Grenaa IF for at tage aktivt del i rekruttering af nye dommere. Dejligt når der udtænkes nye veje til at nå målet. Det giver optimisme i det videre arbejde.«
Problemets omfang
Statistikken fortæller meget tydeligt, hvorfor Poul Johan Christensen og hans dommerkolleger på Djursland råber vagt i gevær til klubberne og har gjort det de seneste år.
I 2013 var der 82 medlemmer i Djurslands Fodbolddommerklub. Her ved indgangen til 2023 er tallet nede på 46 medlemmer.
Når det så samtidig fortælles, at 58,5 procent af de 1.492 spillede kampe på Djursland i 2020 - med dommere på - blev dømt af mænd i alderen fra 56 og derover, er dommerkrisen vel til at forstå for fodboldfolket?